ЛОКДАУН: ЮЗУ започва академичната година по-рано

Общество
11:33 - 18 Юли 2022
4757
ЛОКДАУН: ЮЗУ започва академичната година по-рано

Вместо в началото на октомври, новата академична 2022/2023 г. в ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград ще започне на 12 септември. Това съобщи за „Струма“ зам. ректорът „Образователни дейности“ доц. д-р Ицка Дерижан, след като Академичният съвет в пълно единодушие гласува и утвърди учебните занятия да стартират близо 3 седмици по-рано от обичайното.

„Докато в предходните години Ковид пандемията и усложняването на епидемиологичната обстановка ни поставяше в ситуация с много неизвестни, сега се стараем да бъдем максимално подготвени за нея.

Главната причина за изтеглянето на учебната година е превантивната ни подготовка за евентуално усложняване на пандемичната обстановка. При вземането на това решение се отчетоха случаите, официално постъпващи като информация за увеличаване броя на заразени или боледуващи от Ковид.

В този смисъл бих искала да акцентирам на факта, че Югозападният университет е средищно място, в което се обучават хора от целия регион и страната. Това означава, че всеки един студент, докато се ползва от правото си на обучение, ще дойде от своето родно място, където е възможно да има сложна пандемична обстановка, която ние не можем да проследим.

Ето защо абсолютно единодушно бе взето решението на Академичния съвет официалното откриване на новата учебна година да бъде на 12 септември“, коментира доц. Дерижан и подчерта, че във всичките 9 факултета се преработват графиците, като посъветва студентите да следят сайта на университета и на отделните звена, за да се информират своевременно. Така с въведените промени и издадената заповед на ректора проф. д-р Борислав Юруков учебните занятия за студентите редовна форма на обучение започват на 12 септември.

Зимният семестър е 15 седмици и приключва на 23 декември, след което следва двуседмична ваканция в периода 26.12-6.01. Изпитната сесия е от 9 до 27 януари, а поправителната – от 30 януари до 3 февруари.

Съответно студентите в задочна форма на обучение стартират учебния процес на 22 август. Занятията са до 11 септември, редовната изпитна сесия – от 17 до 28 октомври, и поправителната – от 28 ноември до 9 декември.

„Проявявайки разбиране към ситуации, в които биха могли да попаднат наши студенти, ще акцентирам, че всички платформи за обучение от дистанция ще продължат да функционират, като учебното съдържание непрекъснато ще се актуализира. Така че студентите, които по обективни причини няма да могат да участват в присъственото обучение, поне ще имат достъп до учебните материали и условията за полагане на изпит.

Както винаги, ние ще направим всичко възможно да сме на страната на студентите и да не усложняваме учебния процес допълнително“, изтъкна зам.-ректорът. доц. Дерижан подчерта, че въведеният нов календарен график касае само зимния семестър.

За летния семестър отново ще бъде направена преценка на ситуацията и ако има промени, то те ще бъдат съобщени предварително.

Важно е да се знае, че с издърпването на учебната година напред се променят и сроковете за окончателното записване на всички новоприети студенти по факултети. За задочниците срокът е от 22 август до 2 септември, а за редовната форма на обучение – от 29 август до 9 септември.