Локдаунът в Сидни - удължен с още седмица

Новини
10:04 - 07 Юли 2021
2619
Локдаунът в Сидни - удължен с още седмица

Двуседмичният локдаун в най-големия австралийски град Сидни ще бъде удължен с още една седмица, за да бъде овладяно разпространението на по-заразния Делта вариант на коронавируса, предаде агенция Ройтерс, като се позова на местни медии.

Сидни, където живее една пета от 25-милионното население на Австралия, се бори с най-силната вълна на пандемията за тази година. Общият брой на заразените надхвърли 330 души, след като бе регистриран първият случай на заразяване преди три седмици.

Властите в щата Нов Южен Уелс наложиха строг локдаун на 26 юни, за да спрат разпространението на Делта варианта на вируса. Забраната за излизане от домовете следваше да изтече в петък, но сега ще бъде продължена до 16 юли, съобщават местните медии.

Съществуващите ограничения, сред които носене на предпазна маска на закрито и в градския транспорт, ще бъдат в сила още една седмица, а училищата в Сидни ще преминат на дистанционно обучение, когато приключи зимната ваканция, пише в. "Сидни морнинг хералд".

Официални представители казаха, че локдаунът дава резултат, тъй като рестрикциите са ограничили новите случаи до десетки на ден, вместо стотици, но бързото разпространение на Делта варианта в страната, която ваксинира с бавни темпове, тревожи властите.

Локдауните, бързото проследяване на контактите и спазването на мерките за социална дистанция помогнаха на Австралия да овладее последните вълни на пандемията и да поддържа относително нисък брой нови случаи на COVID-19. В страната са установени над 30 800 случая на заразяване и 910 смъртни случая, свързани с инфекцията, отбелязва Ройтерс.