Локхийд Мартин: Вече сглобяваме първия български изтребител F-16

Първият тестов полет ще бъде в началото на 2023 г.

Политика
10:38 - 01 Декември 2022
2097
Локхийд Мартин: Вече сглобяваме първия български изтребител F-16

Вече започна сглобяването на първия български изтребител F-16. Това съобщиха от американската компания Локхийд Мартин.

От там уточниха, че за фирмата е чест да подкрепи България в желанието на страната да купи още 8 изтребителя F-16 и високо ценят силното си сътрудничество в българските военновъздушни сили.

"България ще получи доказана най-съвременна система, което ще осигури десетилетия на съвместимост с НАТО и ние сме горди, че най-модерният модел F-16, произвеждан някога, ще подпомогне националната сигурност на страната. Всички български изтребители ще бъдат произведени в завода в Грийнвил, Южна Каролина, от нашите отдадени служители там", увериха от Локхийд Мартин.

"Производството на F-16 в Грийнвил бележи значителен прогрес като вече едновременно се сглобяват изтребители за повече държави - за Бахрейн, Словакия и България, като първият тестов полет на изтребител F-16 ще бъде в началото на 2023 година", казаха от компанията.

Според междуправителствения договор първите два самолета трябваше да бъдат доставени в средата на 2023 г., а последните два през първото тримесечие на 2024 г. След доставката на самолетите започва тригодишен период на поддръжка на оборудването и системите, която трябва да приключи в началото на 2027 г. В началото на т.г. обаче „Локхийд Мартин“ обяви, ще има забавяне в доставката на осемте самолета F-16 за българските Военновъздушни сили.