Лондон: Бунтът на "Вагнер" е огромно предизвикателство пред Русия

Наемническата групировка изигра ключова роля в руската инвазия в Украйна, като успя да превземат Бахмут, но сега се обърна срещу Кремъл

Актуални новини
15:15 - 24 Юни 2023
4413
Лондон: Бунтът на "Вагнер" е огромно предизвикателство пред Русия

Въоръженият бунт, воден от наемническата групировка "Вагнер", бележи "най-значимото предизвикателство пред руската държава" в последно време, според представители на отбраната на Обединеното кралство, съобщи ДПА. 

Руският президент Владимир Путин нарече действията на частната военна компания "предателство", след като нейният ръководител Евгений Пригожин се зарече да свали от власт военното ръководство на Москва.

В последния си брифинг, свързан с данни на разузнаването, британското министерство на отбраната (МО) оповести, че "през следващите часове лоялността на руските сили за сигурност ... ще бъде от ключово значение за това как ще се развие кризата", тъй като изглежда, че силите на "Вагнер" се придвижват към руската столица.

Министерството съобщи в Туитър, че враждата между групата "Вагнер" и руското министерство на отбраната ескалира в открита военна конфронтация днес в ранните часове.

"В операция, определена от Пригожин като "Поход за свобода", силите на групата "Вагнер" преминаха от окупираните райони на Украйна в Русия на най-малко две места", казва още британското министерство. 

Ведомството твърди, че в южния руски град Ростов на Дон "Вагнер" почти сигурно е окупирал ключови обекти на сигурността", включително руския военен щаб, който наблюдава бойните действия в Украйна.

"Предните части на "Вагнер" се придвижват на север през Воронежка област, като почти сигурно целят да стигнат до Москва.

При силно ограничените данни за боеве между "Вагнер" и руските сили за сигурност, някои от тях вероятно са останали пасивни, съгласявайки се с "Вагнер", пише министерството. 

"През следващите часове лоялността на руските сили за сигурност, особено на руската национална гвардия, ще бъде от ключово значение за развоя на кризата“, допълват от британското МО.

"Това представлява най-сериозното предизвикателство пред руската държава в последно време", смятат британските военни експерти. 

Войските на "Вагнер" изиграха ключова роля в руската инвазия в Украйна, като успяха да превземат Бахмут - градът, в който се водят най-кървавите и продължителни сражения.

Но Пригожин засили критиките си към руското военно ръководство, обвинявайки го, че обстрелва неговите бойци.

Ескалацията на бунта в Русия може да затрудни още повече военните усилия на Москва, в момент, в който се развиват ранните етапи на украинската контраофанзива.

Председателят на комисията по отбрана към Камарата на общините, консерватор Тобиас Елууд определи събитията като "огромна възможност за Украйна да се възползва от сегашния бунт и хаос в Русия".

Бившият министър от кабинета на торите Саймън Кларк написа в Туитър: "Невероятно важен ден, в който трябва да си спомним с благодарност за нашата изключителна разузнавателна и военна общност, която ще следи събитията отблизо."