Лондон и Брюксел далеч от споразумение след Брекзит

Мишел Барние коментира, че Великобритания не показва необходимата ангажираност

Свят
14:55 - 23 Юли 2020
1618
Лондон и Брюксел далеч от споразумение след Брекзит

Главният преговарящ на Великобритания за Брекзит заяви, че е ясно, че целта на Лондон да сключи предварително споразумение с ЕС за бъдещите отношения няма да бъде постигната през юли, информират АФП и "Ройтерс".

"За съжаление е ясно, че ние няма да постигнеm през юли "предварително разбирателство за принципите, очертаващи всяко споразумение", каза Дейвид Фрост и добави, че "трябва да се изправим пред вероятността, че може да не постигнато" изобщо преди края на преходния период, който изтича през декември.

По думите му Великобритания все още може да постигне споразумение с ЕС през септември.

Фрост направи коментара след поредния кръг преговори за бъдещите отношения, който завърши със съществени разногласия.

В съобщение той подчерта, че се запазват значителни различия в най-трудните сфери, по отношение на така наречените равни условия и за рибарството.

Но британският дипломат добави:

"Въпреки всички трудности, на базата на работата, което свършихме през юли, оценката ми е, че може да бъде постигнато споразумение през септември и че ние трябва да продължим преговорите за постигане на тази цел".

От своя страна главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние коментира, че Великобритания не показва необходимото ниво на ангажираност на преговорите. Той добави, че на този етап е малко вероятно да бъде сключено споразумение между Брюксел и Лондон.