Лондон към британците: Не ходете в САЩ

Пристигащите от САЩ и Гърция ще трябва да се самоизолират за 14 дни

Свят
17:40 - 03 Юли 2020
2262
Лондон към британците: Не ходете в САЩ

САЩ ще бъдат в "червен списък" с високорискови държави, които по съвет на британското правителство англичаните не трябва да посещават по несъществени причини, тъй като в страната продължава да има много случаи на заразени с коронавирус.

Това потвърди правителството на Великобритания, цитирано от "Гардиън" и АФП.

Англия облекчава ограниченията за пътуване за повече от 50 държави, включително близо всички страни членки на ЕС, британските територии като Бермуда и Гибралтар, Австралия и Нова Зеландия. Те ще влязат в сила от 10 юли.

Пред радио Би Би Си транспортният министър Грант Шапс заяви, че правилата за карантина няма да бъдат отменени следващата седмица за тези, които пристигат от САЩ или Гърция. Пристигащите от двете държави в Англия ще трябва да се самоизолират за 14 дни.

Но правителството публикува списъка с държавите и в него се отбелязва, че пристигащите от Гърция няма да се самоизолират. 

САЩ от много ранна фаза забраниха полетите от Великобритания и Европа, така че няма реципрочни действия в никакъв случай, поясни Шапс и добави, че в САЩ има много заразени с коронавирус и заради това няма да бъдат включени в списъка.

Министърът поясни, че гражданите на държавите, които ще могат да пътуват до Англия и няма да се налага да бъдат поставяни под карантина, ще бъдат разделени на две групи.

"Имаме държави в зелената категория, където има много малко случаи на коронавирус и държави в кехлибарената група. Те ще включват Франция, Германия, Испания и други", обясни той.

Британското правителство не си е осигурило реципрочни споразумения с всички включени държави, което означава, че в някои страни англичаните могат да бъдат поставяни под карантина.

Запитан за решението на бащата на Борис Джонсън да посети ваканционния си дом в Гърция, Шапс каза, че това си зависи от човека дали е важно пътуване, но Стенли Джонсън ще трябва да се самоизолира за 14 дни след връщането си в Англия.

Шотландия, Уелс и Северна Ирландия ще си обявят свои правила.