Лондон не чака нова сделка за Брекзит

Финансовият министър отпуска 1 млрд. лири за напускането на ЕС

Новини
08:50 - 28 Юли 2019
2170
Лондон не чака нова сделка за Брекзит

Великобритания не очаква Европейският съюз да сключи ново споразумение за Брекзит, заяви пред вестник „Сънди таймс“ Майкъл Гоув, който отговаря за подготовката за напускането на Обединеното кралство без сделка, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

„Ще напуснем ЕС на 31 октомври. Никакви „ако“-та, никакви „но“-та. Без повече отлагане. Брекзитът се случва“,уверява Гоув.

„Сънди телеграф“ пък информира, че британският министър на финансите Саджид Джавид вероятно ще отпусне 1 милиард лири за финансирането на подготовката за Брекзит без споразумение. С тези средства ще се започне голяма информационна кампания за откриването на 500 нови работни места в Гранична полиция и за нова инфраструктура около пристанищата.

В същото време, изследване отчита, че след избора на Борис Джонсън за премиер на Великобритания, Консервативната партия е качила подкрепата си с 10 на сто пред опозиционната Лейбъристка партия.

Консерваторите се радват на подкрепа от 31 на сто, с 6 на сто повече от предишната анкета. Лейбъристката партия е с доверие от 21 на сто, с 2 на сто повече. Либералдемократите са отбелязали спад с 3 пункта, достигайки 20 на сто, а подкрепата за новата Партия на Брекзита на Найджъл Фараж е спаднала до 13 на сто.

Междувременно хиляди се включиха в събота в „Поход за независимост“ в град Карнарвън и заявиха подкрепата си за независимост на Уелс. Участниците в демонстрацията бяха категорични и че Великобритания „върви към катастрофален Брекзит без сделка“.

Първите министри на Шотландия и Уелс - Никола Стърджън и Марк Дрейкфорд, вече предупредиха премиера Джонсън, че излизане на Великобритания от Европейския съюз без сделка ще окаже „катастрофално въздействие“ върху двата британски района и настояват за втори референдум за Брекзит.

Стърджън коментира, че не изключва възможността до две години да свика референдум за независимост на Шотландия, ако Великобритания напусне ЕС.