Лондон не можел да затвори границата си за ЕС

Отделът за наблюдение на миграцията заяви, че работодателите няма как да знаят дали европейските граждани са пристигнали сред 31 октомври

Новини
08:48 - 23 Август 2019
860
Лондон не можел да затвори границата си за ЕС

Експерти по въпросите на миграцията заявиха, че Великобритания не може да прекрати свободното движение на хора от ЕС в деня на Брекзит, защото не разполага със система, която определя кой е легално в страната, съобщи БНР.

На 19 август от министерството на вътрешните работи оповестиха, че свободата на движение ще бъде прекратена незабавно при Брекзит без сделка.

Отделът за наблюдение на миграцията към Оксфордския университет обаче заяви, че работодателите няма как да знаят дали европейските граждани са пристигнали сред 31 октомври. Това става на фона на последната официална статистика, че миграцията от ЕС е на най-ниското си ниво от 2013 година насам.

Според сегашната система европейските граждани не трябва да регистрират присъствието си във Великобритания, така че британското МВР няма данни кога са пристигнали. Мадлийн Симпсън, директор на Отдела за наблюдение на миграцията, заяви, че дори и правителството да знае как точно иска да изглежда системата след Брекзит е невъзможно тя да бъде въведена незабавно в случай на Брекзит без сделка.

Единственият начин правителството да установи кои европейски граждани имат право да бъдат в Обединеното кралство е чрез схемата за статут на уседналост, която приключва през декември 2020 година. Статутът на уседналост цели регистриране гражданите от ЕС в страната, но няма задължение за тях да се включат в схемата.