Лондон обяви коронавируса за обществена заплаха

Актуални новини
11:48 - 10 Февруари 2020
1681
Лондон обяви коронавируса за обществена заплаха

Министерство на здравеопазването във Великобритания обяви днес, че разпространяването и предаването на новия коронавирус представлява "сериозна и непосредствена заплаха за общественото здраве", пише Ройтерс. 

Този ход дава на кабинета допълнителни пълномощия в борбата срещу разпространяването на заразата. Министерството посочи две болници - "Ароуи парк хоспитъл" и "Кентс хил парк" - като места за изолиране на болните и обяви град Ухан и провинция Хубей в Китай за "заразени зони".

Досега в Обединеното кралство са регистрирани четири случая с коронавирус. Британците, пристигнали от Ухан, са поставяни под карантина за 14 дни.

Има риск коронавирусът да се разпространява извън Китай от хора, които не са пътували никога в тази страна, каза пък вчера ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус.

Според него тези случаи може да са признак на по-сериозно разпространение на вируса в страни, различни от Китай. Макар разпространението на заразата извън Китай да изглежда по-скоро умерено, ръководителят на СЗО предупреди, че то може да се ускори.

"Изолирането на вируса остава наша цел, но всички страни трябва да използват възможността, създадена от стратегията за изолиране, за да се подготвят за евентуалното идване на вируса", каза Гебрейесус.

В Китай коронавирусът вече отне живота на 980 души. Броят на заразените е 40 000, съобщиха китайските власти.

Броят на чужденците, заразени с новия коронавирус, в Китай пък нарасна на 27 души; двама от тях починаха, а трима оздравяха, съобщи днес говорителят на китайското министерство на външните работи Гън Шуан.