Лондон: Още висши военни изскочиха в разследването за корупция в Русия

Вероятно след Тимур Иванов, ще бъде разкрит и първият зам.-министър на отбраната Руслан Цаликов

Новини
13:46 - 01 Май 2024
3585
Лондон: Още висши военни изскочиха в разследването за корупция в Русия

Разследването срещу руския заместник-министър на отбраната Тимур Иванов вероятно е обхванало и по-високопоставения първи заместник-министър на отбраната Руслан Цаликов.

Съобщава се, че Цаликов е бил разпитан от ФСБ във връзка със случая, като е определен за "покровител" на Иванов. Цаликов фактически е трети в йерархията на Министерството на отбраната след министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб генерал Валерий Герасимов.

Това се посочва в ежедневния анализ на Министерството на отбраната на Великобритания.

Подобно на Иванов, Цаликов има дългогодишни връзки с министъра на отбраната Сергей Шойгу. Работил е под ръководството на Шойгу в Министерството на гражданската отбрана и извънредните ситуации и последва Шойгу първо в губернаторството на Московска област, а след това през 2012 г. в Министерството на отбраната.

Според разузнаването на Великобритания съществува и реалистична възможност разследванията срещу Иванов да засегнат и руския финансов министър Антон Силуанов. Някои източници твърдят, че строителните агенции на Министерството на отбраната са построили къща за Силуанов.

Корупцията отдавна е проблем в руското Министерство на отбраната. През 2019 г. главният военен прокурор Валери Петров заяви, че корупцията е "до голяма степен в основата на повечето проблеми в правовата държава".

Съдебната служба каза, че той е заподозрян в "предоставяне на услуги" на Тимур Иванов
Припомняме, че Иванов бе арестуван на 24 април по обвинение в получаване на подкуп в особено големи размери. По същото дело бяха арестувани бизнесмените Сергей Бородин и Александър Фомин, които следователите обвиниха в даване на подкуп.

По-късно стана ясно, че е задържан и бившият ръководител на няколко компании, подчинени на руското министерство на отбраната, Антон Филатов, бивш подчинен на Иванов. Не се съобщава в какво е обвинен Филатов и по какво наказателно дело е арестуван.

Според информация от правоприлагащите органи подкупът е бил даден под формата на предоставяне на услуги, чиято цена може да надхвърли 1 милиард рубли.

В същото време разследването установява съпричастността на зам.-министъра към евентуални други престъпления по служба, като по случая се очаква да се появят нови обвиняеми.

Иванов отрича да е замесен в получаване на подкуп. Сметките и активите на всички обвиняеми по делото бяха запорирани като част от временните мерки. Обвиненията срещу Иванов предвиждат до 15 години затвор.