Лондон остава без транспорт заради стачка

Очаква се сериозно прекъсване на всички линии на лондонското метро

Свят
13:43 - 19 Август 2022
2254
Лондон остава без транспорт заради стачка

Tранспортната мрежа на Лондон ще спре работа днес, тъй като работниците в метрото и шофьорите на автобуси стачкуват заради заплащането и условията на труд. Това е поредната стачна вълна това лято, предизвикана от двуцифрената инфлация, която изяжда заплатите.

Очаква се сериозно прекъсване на всички линии на лондонското метро, надземните услуги в Лондон ще бъдат намалени и десетки автобусни маршрути в западната част на града няма да се движат нормално, съобщиха от правителствената агенция за транспорта в Лондон.

През юли е регистрирана най-високата инфлация от февруари 1982 г., тъй като нарастващите разходи за енергия в резултат на руската инвазия в Украйна засегнаха потребителите директно чрез битовите им сметки и косвено чрез нарастващите цени на храните, съобщи БНР.

Това доведе до противопоставяне между фирмите, които казват, че растящите разходи и спадащото търсене ограничават възможностите им за преговори, синдикатите, които казват, че работниците им не могат да си позволят да живеят, и правителството, което се притеснява, че големите увеличения на заплатите могат да подхранват инфлацията.

Работниците и в други британски индустрии също планират стачки или преминават към стачни действия. Сред тях са пристанищни работници, адвокати, учители, медицински сестри, пожарникари и сметосъбирачи, летищен и пощенски персонал.