Лондон отряза "сенчестата мрежа" на Путин, Кабаева изгоря

ЕС
19:50 - 13 Май 2022
5444
Лондон отряза "сенчестата мрежа" на Путин, Кабаева изгоря

Великобритания съобщи, че е наложила днес санкции срещу бившата съпруга на руския президент Людмила Очеретная и други хора, които според Лондон са част от обкръжението на руския държавен глава, разбира се начело с любовницата му Алина Кабаева.

"Ние разкриваме и се насочваме към сенчестата мрежа, която поддържа луксозния начин на живот на Путин", каза външният министър Лиз Тръс. Тя добави, че Лондон ще продължи да прилага санкции "срещу всички, които помагат и подкрепят агресията на Путин, докато Украйна надделее".

В документите, публикувани в петък от британското правителство, се отбелязва, че освен бившата първа дама на Русия, забрана за влизане в ЕС и замразяване на активи е наредено и за Роман Путин, Игор Путин и Михаил Путин. Агенция "Интерфакс" пише, че Роман Путин е син на Игор Путин, който е братовчед на руския президент, а Ройтерс добавя, че роднините са назначени на ръководни позиции в големи руски фирми, сред които и "Газпром".

В новия списък е и Алина Кабаева - председателят на Съвета на директорите на холдинга Национална медийна група, за която се твърди, че има син от Владимир Путин, както и шефът на пенсионния фонд "Газфонд" Юрий Шамалов, членът на Съвета на директорите на OAO SOGAZ Михаил Клишин, генералният директор на Gelendzhik Sea Port LLC Владимир Колбин. Според разследване на фонда на опозиционера Алексей Навални в Геленджик се намира гиганската луксозна къща на Владимир Путин, известна като "двореца на Путин".


Междувременно Русия препоръча в петък на гражданите си да не пътуват до Великобритания, оплаквайки се, че властите там правят "практически невъзможно" за руснаците да получат визи.