Лондон: Расте недоволството сред роднините на руските войници

Украйна
11:39 - 20 Ноември 2023
1971
Лондон: Расте недоволството сред роднините на руските войници

На 7 ноември съпруги на воюващи руски войници проведоха вероятно първия публичен протест на улицата в Москва след инвазията в Украйна. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Отбелязва се, че протестиращите жени са се събрали на централния Театралния площад в руската столица и са разпънали транспаранти с искане съпрузите им да бъдат изтеглени от фронтовата линия.

От февруари 2022 г. в социалните мрежи ежедневно се появяват примери за руски съпруги и майки, които отправят онлайн призиви в знак на протест срещу условията на военната служба на техните близки.

Въпреки това драконовското законодателство на Русия досега не позволява на роднините на войниците да се обединят във влиятелна лобистка сила, както направиха майките на войниците по време на афганистанско-съветската война от 80-те години, посочват от британското разузнаване.

Полицията разпръсна протеста на Театралния площад за минути. Според британското МО обаче е забележително незабавното искане на протестиращите.

Очевидно удълженото за неопределено време разгръщане на военен персонал на бойното поле без ротация все повече се възприема като неустойчиво както от самите военни, така и от техните роднини, допълва се в доклада.