Лондон: Русия увеличава атаките срещу военни обекти в Украйна

Русия
17:17 - 03 Януари 2024
1583
Лондон: Русия увеличава атаките срещу военни обекти в Украйна

Руските бомбардировки в Украйна все по-често са насочена към обекти, свързани с отбранителната промишленост, а не към енергийната инфраструктура, както бе през миналата зима, отбелязва днес британското министерство на отбраната в ежедневния си бюлетин на разузнаването в платформата "Екс", цитиран от ДПА.

Според министерството от петък насам "Русия е увеличила интензивността на своите операции за нанасяне на удари на далечни разстояния срещу Украйна".

Руските сили са задействали значителна част от запасите от крилати и балистични ракети с въздушно базиране, които бяха натрупали през последните месеци. Последните удари вероятно са насочени предимно към отбранителната промишленост на Украйна, се казва в бюлетина.

Тези нови операции свидетелстват за поне временна промяна в подхода на Русия при използването на оръжия за удари с далечен обсег, допълва ведомството.

Миналата зима Русия предприе широкомащабни атаки срещу енергийната мрежа на Украйна, в резултат на което много хора останаха без електричество и отопление за дълги периоди от време.

Киев побърза да укрепи енергийната си инфраструктура в очакване на подобна кампания и през тази година.

Но военното ръководство на Русия вчера публично обяви, че се насочва към отбранителни компании като част от целта си да демилитаризира съседна Украйна.