Лондон: Русия възстановила "СМЕРШ" от времето на Сталин

Украйна
14:32 - 08 Януари 2024
2506
Лондон: Русия възстановила "СМЕРШ" от времето на Сталин

В края на 2023 г., руски политици обявиха за възстановяването на съветската контраразузнавателна организация "СМЕРШ", пише в резюме от ежедневния доклад на разузнаването на британското министерство на отбраната, публикувано в социалната медия X.

В началото на януари 2024 г., изображения с отворен код показаха оперативни служители, носещи униформи с нашивки на "СМЕРШ", съкращение от руската фраза, означаваща "смърт на шпионите". Организацията, създадена от Йосиф Сталин, която функционираше между 1941-1946 години, стана известна на Запад чрез измисленото ѝ изобразяване в книгите на Ян Флеминг за Джеймс Бонд.

Не е ясно дали възстановяването на "СМЕРШ" включва нови по същество способности или роли в контраразузнавателната функция на Русия, или представлява единствено промяна в маркировката. Това връщане на организация от съветската ера дава поредния пример за начина, по който руските власти съзнателно използват духа на Втората световна война и се фокусират върху предполагаемото проникване на външни заплахи в страната, особено в контекста на войната в Украйна.