Лондон: Само 3% от руската армия не е в Украйна

Украйна
12:41 - 15 Февруари 2023
2746
Лондон: Само 3% от руската армия не е в Украйна

Русия е събрала почти цялата си армия в Украйна - 97% от нея е на територията на съседната страна. Това заяви министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс пред БиБиСи на 15 февруари.

Според него обаче Русия не е успяла "да пробие" отбраната на Украйна, а по-скоро сме видели само "усилия за напредване".

Уолъс заяви още, че Великобритания няма да изпрати скоро изтребители в Украйна. Той каза, че фокусът е върху осигуряването на дългосрочна устойчивост на Киев.

По-рано началникът на отбранителното разузнаване на Украйна Кирило Буданов заяви в интервю за Вашингтон поуст, че в момента в страната му се сражават около 326 000 руски войници.

Руският президент Владимир Путин е започнал нови настъпателни действия в Украйна, "изпращайки хиляди и хиляди нови войници", заяви на 13 февруари генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от Файненшъл таймс. "Ясно е, че сме в надпревара на логистиката. Ключови възможности като боеприпаси трябва да достигнат до Украйна, преди Русия да може да изземе инициативата на бойното поле".

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов заяви преди дни, че Русия вече е започнала планираната си офанзива в източната част на Украйна, но е изправена пред "големи проблеми" с нея. "Настъплението, което те планираха, постепенно напредва. Но не е това, което те очакваха", добави той.

На 2 февруари украинското разузнаване предупреди, че Русия пренасочва допълнителни щурмови групи и военна техника преди "масирана офанзива" за превземане на Донецка и Луганска област до март.

Вчера министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви в Брюксел, че очаква Украйна да започне контранападение през пролетта.