Лондон ще гори дефектни предпазни средства срещу ковид, струващи милиарди

Правителството планира „да премахва“ по 15 000 палета на месец чрез изгаряне или рециклиране

Новини
17:46 - 10 Юни 2022
3254
Лондон ще гори дефектни предпазни средства срещу ковид, струващи милиарди

Британското правителство планира да изгори неизползваеми лични предпазни средства на стойност 4 милиарда бр. лири (5 милиарда долара), закупени по време на пандемията от коронавирус. Това съобщи Комисията за публични сметки към британския парламент, цитирана от Асошиейтед прес.

Идеята за изгаряне на маски за лице, защитни облекла и други предпазни средства, за да се генерира енергия не е спечелила благоразположението на комисията, надзираваща публичните разходи. Тя разследва как правителството е похарчило 4-те милиарда лири за защитно оборудване, което сега трябва да бъде изхвърлено, тъй като е дефектно или не отговаря на националните стандарти. 

Комисията за публични сметки съобщи, че правителството планира „да премахва“ по 15 000 палета на месец от закупените предпазни средства „чрез комбинация от рециклиране и изгаряне за генериране на енергия“.

„Разходите и въздействието върху околната среда от унищожаването на излишните и неизползваеми лични предпазни средства са неясни“, отбелязва комисията.

Пат Кълън, главен изпълнителен директор на Кралския колеж за медицински сестри обвини правителството, че „изпраща милиарди лири под формата на дим в небето“.

Надзорната комисия пише в свой доклад, че британското здравно министерство е загубило 75 на сто от 12-те милиарда лири, които похарчи за лични предпазни средства през първата година от пандемията, заради завишени цени и дефектни продукти.

Случаят с личните предпазни средства е „може би най-срамният епизод в отговора на британското правителство на пандемията“,

каза Мег Хилиър, депутат от опозиционната Лейбъристка партия и председател на Комисията за публични сметки.

„Правителството хвърли много пари, плащайки крайно завишени цени и финансирайки посредници в хаотичното си бързане, по време на което отхвърли дори и най-бегла надлежна проверка“, обвини тя кабинета на Борис Джонсън.

Образователният министър Робин Уокър призна, че „са били допуснати грешки“ в началото на пандемията. Въпреки това той добави, че това е била „напълно безпрецедентна ситуация“, при която страните по света са се борили да си набавят доставки по време на здравна криза.