Лондон спря "неразумната практика" чуждестранни студенти да водят семействата си на Острова

От днес влизат в сила ограничения за издаването на визи

Свят
08:28 - 02 Януари 2024
2374
Лондон спря "неразумната практика" чуждестранни студенти да водят семействата си на Острова

Британският министър на вътрешните работи Джеймс Клевърли каза, че се слага край на "неразумната практика" чуждестранни студенти да водят семействата си във Великобритания, като от днес влизат в сила ограничения за издаването на визи.

По думите му забраната, която засяга всички чуждестранни студенти, с изключение на тези, които записват следдипломни изследователски програми и студенти с държавни стипендии, ще спре десетки хиляди мигранти.

Въпросната мярка беше обявена през май от предходния министър на вътрешните работи Сюела Бравърман малко преди да стане известно, че по официални данни броят на мигрантите от януари до юни е възлизал на 672 хил.

Този ход на британското правителство може да засегне университетите, които разчитат на таксите от чуждестранни студенти, и освен това може да навреди на репутацията на страната като международна дестинация, предупреждават експерти. 

Миналия месец Клевърли представи редица нови ограничения, които според него ще намалят броя на мигрантите с 300 хил. души годишно. Една от мерките предвижда, че британците, които печелят по-малко от 38 700 паунда на година, няма да могат да получат семейна виза.