Лондон вдига тавана на сметките за ток и газ за домакинствата

Максималната сума, която доставчиците могат да получат, се очаква да бъде повече от 3500 паунда годишно

Новини
08:07 - 26 Август 2022
2447
Лондон вдига тавана на сметките за ток и газ за домакинствата

Британският енергиен регулатор Ofgem /Офджем/ днес трябва да оповести нов по-висок таван за сметките за ток и газ за домакинствата, докато се засилва натиска върху правителството за спешен бюджет за справяне с кризата с поскъпването на живота. 

Новият таван на цените на енергията, който определя максималната сума, която доставчиците могат да получат от домакинствата, се очаква да бъде повече от 3500 паунда годишно, смятано от октомври.

Това е с 1 500 паунда повече от сегашния таван. 

Опозиционната Лейбъристка партия заяви, че изявлението на Ofgem „ще всели страх“ в сърцата на хората в цялата страна и призоваха правителството да добави още средства към обявените 15 милиарда паунда през май в помощ на домакинствата за покриване на разходите ми. 

Енергийните експерти предричат, че средната годишна сметка може дори да достигне 5000 паунда,

при поредното преразглеждане през януари, на фона на постоянно покачващите се цени на енергията, които могат да доведат инфлацията до 18% следващата година.

Проучване на YouGov показва, че 40% от анкетирани 1700 души са заявили, че имат проблем със сметките за храна и енергия през последните три месеца. 

Друго проучване на Ipsos показва, че повечето хора не смятат, че който и да било от двамата претенденти за мястото на Борис Джонсън като премиер – фаворитът Лиз Тръс или Риши Сунак - могат да се справят с кризата.