Лондон вижда проблеми в руската армия

Пригожин се възползва от празника, за да се подиграе на Путин

Русия
11:11 - 10 Май 2023
2230
Лондон вижда проблеми в руската армия

В ежедневния си сутрешен доклад Министерството на отбраната на Обединеното кралство анализира парада на победата, който се състоя предишния ден в Москва на Червения площад, информира Руската служба на Би Би Си.

Според ведомството той ясно е показал какви трудности изпитва руската армия след 15 месеца война в Украйна - както по отношение на техническото оборудване, така и по стратегически въпроси.

Съобщава се, че повече от 8000 души са участвали в парада, но повечето от тях не са бойци на редовната армия, а членове на паравоенните спомагателни формирования и кадети.

Единствените клонове на въоръжените сили, чийто истински личен състав действително маршируваше на Червения площад, бяха железопътните войски и военната полиция.

Също така експерти от британското министерство на отбраната са изненадани от участието в парада на единствения стар танк Т-34 и никакви модерни танкове. Въпреки тежките загуби на техника в Украйна, Русия със сигурност можеше да докара повече единици в Москва. Но може би властите се въздържаха да го направят, страхувайки се от вътрешна критика за грешни приоритети - да пускат на парада машини, които сега трябва да са на фронта.

Припомняме, че финансистът на чатната армия "Вагнер" Евгений Пригожин се възползва от празника, за да се подиграе на Путин. Той го нарече "щастлив дядо", който "си мисли, че е добър", на фона на недостига на боеприпаси и бъдещите перспективи на Русия в Украйна.