Лондон започва ваксинация от вторник

800 000 допълнителни дози пристигат във Великобритания другата седмица

Новини
17:20 - 04 Декември 2020
1234
Лондон започва ваксинация от вторник

Британската национална здравна служба ще започне да изпълнява програмата си за ваксиниране срещу коронавируса от вторник, след като бъдат доставени първите дози от ваксината, предаде ДПА, като цитира изпълнителния директор на службата Крис Хопсън.
 
Британският премиер Борис Джонсън нарече програмата най-голямата кампания за ваксиниране в британската история.
 
Около 800 000 допълнителни дози от ваксината, която ще бъде използвана по програмата, се очаква да пристигнат в страната следващата седмица. До края на годината ще бъдат доставени милиони дози.
 
В сряда компанията "Бионтех" обяви, че нейната ваксина, създадена съвместно с компанията Пфайзер, е одобрена за спешна употреба от британската регулаторна агенция.
 
Ваксината ще бъде поставена първо на хората, които живеят или работят в старчески домове, както и на хората над 80 години и на здравния персонал, който е изложен на най-голям риск.
 
Поставянето на ваксината ще става в 50 болнични центрове из страната заради необходимостта тя да се съхранява при минус 70 градуса по Целзий.
 
Великобритания бе първата страна, която одобри ваксината на Пфайзер и Бионтех, която сега се проучва и от американските, и от европейските регулаторни органи.
 
Във Великобритания вече около 60 000 души починаха от усложнения от заразата с коронавируса, според официалните данни, но в действителност броят на жертвите може да е по-голям.