Лорер договори с македонците механизъм за прозрачни инвестиции

Свят
17:11 - 01 Февруари 2022
1774
Лорер договори с македонците механизъм за прозрачни инвестиции

Създава се механизъм за прозрачност на инвестициите между България и Република Северна Македония с цел всеки един инвеститор от двете страни при най-малкото съмнение за дискриминация или неравноправно третиране от страна на централните власти да подава сигнали за проблеми или пречки, които да достигат до най-високо политическо ниво.

Това обявиха след срещата на работната група по икономика, търговия и иновации българският министър за иновациите и растежа Даниел Лорер и домакинът Фатмир Бесими - министър на финансите на Република Северна Македония, съобщава БТА.

Целта на механизма е да бъде обезпечена спокойната работа на всеки инвеститор.

"Не знаем дали това се случва, но държим да има прозрачност. За да няма спекулации, държим това да става известно на най-високо политическо ниво", каза министър Лорер.

В изявленията си след днешното първо заседание на работна група двамата министри посочиха, че България и Република Северна Македония имат еднакви икономически цели, приблизително еднакъв е и заложеният ръст на икономиката и двете държави трябва да си помагат, за да ги постигнат заедно. Обявеният днес механизъм за прозрачност на инвестициите ще бъде в помощ именно на тези цели.

"Ще има подкрепа и за земеделието и селските райони за подобряване на стандарта на живот на двете общности и за подобряване на работния климат в двете страни", каза министърът на финансите на Република Северна Македония Фатмир Бесими.

В резултат от днешната среща ще бъдат създадени работни групи, които ще работят през следващия месец - за подобряване средата за инвестиции (дългови инвестиции или други финансови инструменти), за земеделие, за икономически стандарти от двете страни на границата, посочи Лорер.

В следобедните часове ще се проведе и форум с участието на стопанските камари от двете държави, ще бъде подписан и Меморандум между инвестиционните фондове на двете страни.

"Приоритетите за България и Република Северна Македония са доста сходни. Искаме агенциите и бизнесмените да започнат да си сътрудничат, за да не бъде това сътрудничество само на ниво правителства и министерства", посочи Лорер.

Следващата среща ще бъде през февруари с конкретни мерки, свързани с инфраструктурата.

Срещата на работната група по икономика, търговия и иновации в Скопие е първата след създаването на работните групи на съвместното заседание на двете правителства през миналата седмица в София.