Лорер прозря: Трябва ни образование, което дава качествени кадри

Смъртта у нас е най-високата от края на Първата световна война и от испанския вирус, отбеляза министърът на иновациите и растежа

Новини
11:42 - 15 Януари 2022
1515
Лорер прозря: Трябва ни образование, което дава качествени кадри

"Смъртта у нас е най-високата от края на Първата световна война и от испанския вирус. Да си играеш със страха на хората и да ги накараш да щурмуват институцията, която пази демокрацията, това не го разбирам", заяви Даниел Лорер - министър на иновациите и растежа.

Според него и от инвеститорите се чува въпросът кой ще работи в заводите им - затова високата ваксинация е важно условие, за да дойдат инвестиции.

Две важни причини за намалелите инвестиции обясни Лорер: първо - липсата на законност, второ - липсата на добре обучени кадри. Страхът от това че можеш да инвестиращ и да дойде администратор да ти иска пари, спира инвестициите, а регионът вече предлага добри условие.

Длъжни сме за заявим позицията си за доброволната оставка на главния прокурор Иван Гешев, затова от "Продължаваме промяната" го помолихме за нея. Службите работят независимо и не вярвам Кирил Петков да ги е притискал за достъпа до квалифицирана информация на Сотир Цацаров, коментира пред Би Ти Ви Лорер.

Важно е България да промени позицията си - иновациите да работят с МОН, за да има повече кадри и по-образовани, за да дойдат по-качествени компании. В последите 2 седмици в министерството има поток от нови инвеститори - например турски фирми, които произвеждат превозни средства, които искат да си пренасочат тук производството си с по-висока добавена стойност.

Министерството на икономиката е големият ни брат - с Корнелия Нинова работим чудесно засега, с екипа й си разделяме работата без ревност.

Нивото на злоупотреби е значително при издаване на т.нар. златни паспорти. От ПП не виждат смисъл от подобно нещо и те трябва да отпаднат.

В ББР всичко е спокойно - това беше нашата мисия - да се подпомага малкият и средният бизнес. Направихме помощ за енергийния сектор, остава за розоварите, ресторантьорите и др. Първите пари от Плана за възстановяване и устойчивост ще са за индустриалните зони - възнамеряваме да се развиват в нови региони, където има интерес, обясни Лорер.