Лорер успокоява: Токът и АЕЦ-ът няма да спрат без руски уран

Новини
16:43 - 10 Февруари 2023
1701
Лорер успокоява: Токът и АЕЦ-ът няма да спрат без руски уран

Президентската институция трябва да уважава конституционната форма на България. Ние живеем в парламентарна република и парламентът определя ключовите теми и политики у нас.

Българският парламент взе много ясно решение по отношение на военната помощ към Украйна. Тя трябва да се осъществи не само еднократно, но и да продължава, както е записано в решението на 48-ото НС. Не разбираме какво президентството не разбира в това решение, за да го квалифицира като грешка.

Това заяви Даниел Лорер от „Продължаваме Промяната“ в коментар на изказване на президента Румен Радев. Той заяви, че страната ни ще наложи вето на евентуални ядрени санкции срещу Русия и не трябва да допуска грешката отново да изпраща оръжия към Украйна.

Лорер смята, че по отношение на ядрената енергетика Радев се е изказал изключително прибързано. „Редно е да се обясни на българската общественост за какви санкции става дума изобщо. Ако говорим за износни санкции – тоест да не се продават материали на „Росатом”, които да се предоставят на руските военни по заобиколен начин – надявам се той да няма проблем с това.

По отношение на ядреното гориво – не вярвам Европа да наложи санкции на това, защото на континента има 14 руски реактора.

Но 48-ото НС вече се погрижи за това. Вече сме взели решение, което инструктира МС да намери алтернативни доставки на гориво и за 5-и и 6-и блок. Българската общественост трябва преди всичко да бъде спокойна. Токът няма да спре. АЕЦ-ът няма да спре. Излишно е президентството да насажда у нас страхове, че такова нещо може да се случи”, подчерта той.