Лорер за удара по Вълка: Разчистване на сметки, а не истинско правосъдие

Топ
12:23 - 16 Август 2024
1974
Лорер за удара по Вълка: Разчистване на сметки, а не истинско правосъдие

Не вярвам, че това е истинско правосъдие - става въпрос за разчистване на сметки. Това заяви пред bTV Даниел Лорер от "Продължаваме промяната" по повод заема от 150 млн. лева, отпуснат от ББР на Румен Гайтански-Вълка.

По негови думи заемът е първата "битка за връщане на България". Той изтъкна, че още през 2021 г. - по времето на правителството на Кирил Петков, е изпратен сигнал до прокуратурата.

Лорер не пожела да коментира дали въпросните 150 млн. лева ще бъдат върнати на държавата, но изрази надежда поне да бъде потърсена отговорност на виновните.

Той е на мнение, че в момента българската прокуратура е на кантар дали да слуша Пеевски, или да работи за интересите на българското общество. Лорер смятал така, защото, ако държавното обвинение работело изцяло за Пеевски, щяло да е още по-активно и целеустремено.

Запитан за думите му отпреди време, че Делян Пеевски се променил към добро, Лорер обясни, че тогава "Продължаваме промяната" се възползвали от "енергията" и действали с ГЕРБ и ДПС за изпълнение на "добри политики".

По негови думи за ПП нямало добри и лоши, а било въпрос на принципи.

С ГЕРБ и ДПС показахме, че можем да градим добри политики за България, посочи Лорер и допълни, че ПП-ДБ нямат "червени линии" за следващия парламент - нито за отбор "Пеевски", нито за отбор "Доган". Да извадим България от блатото, призова още той.

Запитан докъде е стигнала съдебната реформа, Лорер напомни, че Конституционният съд я е спрял и отбеляза, че там има както парламентарна квота, така и президентска.

Според него в следващия парламент ще има пренареждане, а партиите ще бъдат по-скромни в очакванията си. За ПП обаче си оставало цел да се разградят моделите тип Пеевски - вече прокуратурата се чудела дали да ги разследва.

Лорер е на мнение, че присъствието на ПП в политиката помогнало за разцеплението на ДПС, тъй като това присъствие променило политическата реалност в страната.

"Тандемът между ГЕРБ и ДПС приключи. Това напрежение в политическия модел създаде изключително голямо напрежение между неговите елементи и в крайна сметка нещо се счупи", смята той.

Той заяви, че предстои да се види какви са целите на ДПС на Доган и на ДПС на Пеевски.

Относно промените в Закона за училищното и предучилищното образование Лорер заяви, че това е руски сценарий и идеята е да се стигне до забрана изобщо за говорене по тези теми. Всички родители имаме страх какво говорят на децата ни за сексуална ориентация в училище и как това може да им повлияе, посочи той за забраната на ЛГБТ пропагандата в училищата. Въпреки това обаче ПП-ДБ гласуваха "против" законовата промяна.