Лоша изненада в началото на сезона: Ковид-19 се завърна в Гърция, може да върнат мерките

ЕС
16:10 - 09 Юни 2022
6806
Лоша изненада в началото на сезона: Ковид-19 се завърна в Гърция, може да върнат мерките

Повече от два пъти са скочили случаите на заразени с Ковид-19 в Гърция, сочат данните от последната седмица, съобщават гръцките медии. В началото на седмицата новозаразените в страната са били 2 501, а три дни по-късно броят им е нараснал до 5 610. При смъртните случаи също се бележи ръст – от 10 на 19 починали в рамките на три дни. 

Няколко министри от правителството на Кириакос Мицотакис през тази седмица бяха диагностицирани с Ковид-19. Положителен тест са дали министърът на отбраната Никос Папайотопулос, министърът на културата Лина Медони и министърът на климатичната криза и гражданска защита Христос Стилианидис.            

Тревожната тенденция накара някои медии да повдигнат въпроса дали страната не трябва отново да върне завишения контрол и да изисква сертификат или PCR тест при влизане на територията на страната. Тези изисквания важаха миналата година, но отпаднаха от 1 май в опит на Гърция да се възползва максимално от туристическия интерес към страната си. Маските също вече не са задължителни, а пожелателни. Ако случаите на Ковид-19 се разрастнат, е възможно да се помисли за нови мерки, намекват медиите.

Данните на Националната служба за обществено здраве (ЕОДИ) показват, че от началото на пандемията заразените с Ковид-19 са били 3 478 779 души. Смъртните случаи, свързани с усложнения от вируса, вече са близо 30 000.