Лоша вест от Острова: Скоро може да върнат карантината за неваксинирани българи

Новини
21:29 - 03 Август 2021
4568
Лоша вест от Острова: Скоро може да върнат карантината за неваксинирани българи

Англия вероятно скоро ще трябва да премести България в зеления си списък под наблюдение, което е крачка към жълтия и въвеждане на някои ограничения за пътуващите между двете страни, които не са ваксинирани.

Това прогнозира един от водещите британски експерти по въпросите на COVID-19 Тим Уайт.

“В момента в България се наблюдава драматично увеличаване на случаите на коронавирус, като те се удвояват всяка седмица. Макар че броят на новозаразените изглежда нисък, нещата могат бързо да ескалират”, коментира той пред “Индипендънт”.

Причината е, че в страната ни вече е засечен по-заразният бета-вариант на коронавируса, освен това само 15% от населението е ваксинирано.

Ако прогнозата на експерта се сбъдне, е възможно някои сънародници да изпитат затруднения при завръщането си в Англия от лятна почивка в родината в края на месеца. В момента заради присъствието на България в зеления списък всички пътуващи между двете страни не трябва да се подлагат на 10-дневна карантина при пристигане на Острова.

Ако обаче страната ни бъде извадена от него, само напълно ваксинираните ще са освободени от карантина, стига да представят отрицателен тест при пристигане и да направят още един на втория ден от престоя си в Обединеното кралство.

Останалите ще трябва да се самоизолират за 10 дни и да направят тест и на осмия ден.