Лоши новини за курортистите: Уикендът дойде с отвратително време

Много дъжд и гръмотевици ни чакат в неделя

Общество
08:18 - 13 Юли 2019
2476
Лоши новини за курортистите: Уикендът дойде с отвратително време

Юлският уикенд няма да предложи приятно време на онези, които карат лятната си отпуска. Днес все пак преди обяд ще има малко слънчево време. Ще последват временни увеличения на облачността, по-значителни в следобедните часове над Западна България и на отделни места, главно в Рило-Родопската област, ще превали и прегърми, съобщи НИМХ на БАН.

Ще духа до умерен вятър от южната четвърт и дневните температури слабо ще се повишат. Максималните ще са предимно между 26° и 31°, в София около 26°. През нощта валежите ще обхванат по-голямата част от страната, а в Западна България ще са значителни и придружени с гръмотевични бури. Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца и през деня ще се понижава. Това сочи прогнозата на дежурния синоптик Христо Христов в сайта на НИМХ.

Над планините ще има променлива, по-често значителна облачност. След обяд на места, главно в Рило-Родопската област, ще превали и прегърми. Ще духа слаб западен вятър, който след обяд ще се усили и ще се ориентира от юг. През нощта срещу неделя в масивите от Западна България валежите ще са значителни и с гръмотевици. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 18°, на 2000 метра - около 11°.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Увеличение на облачността ще има чак по-късно през деня, но ще остане почти без валежи. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток. Максималните температури ще са 25 - 26°, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще бъде 2 - 3 бала. На 13.07.2019 слънцето изгря в 06:00 часа и ще залезе в 21:04 часа.