Лошо: Населени места в Северозапада остават без ток и през нощта

Новини
18:50 - 11 Януари 2021
2611
Лошо: Населени места в Северозапада остават без ток и през нощта

Част от населените места в Северозападна България ще останат без ток и през нощта заради усложнената обстановка в региона и счупените електрически стълбове, съобщиха от електроразпределителното дружество ЧЕЗ.

И в този час редица населени места във Видинско, Врачанско, Монтанско и в района на Своге имат проблеми с електрозахранването.

В Северозападна България обстановката остава усложнена.

"Обледени са много проводници на места с диаметър 6-7 сантиметра, както и дървета, които падат върху мрежата. Те са извън сервитута на електропроводите, но са високи и нарушават целостта на проводниците. Свличанията на мокър сняг от електропроводите също води до скъсвания на проводници. Същевременно до момента са локализирани над 20 счупени стълба. Екипите са затруднени заради непочистени пътища, но не заради високата снежна покривка, а заради падналите дървета. Валежите продължават, което затруднява работата, но авариите постепенно се отстраняват. Все още се работи усилено в районите на Видин, на Враца и в Монтана. Усложнена е обстановката и в района на Своге", заяви Борислава Луканова от ЧЕЗ.

Счупен е и стълб високо напрежение на електроенергийния системен оператор, който е свързан с електрозахранването на община Чипровци.

"Съвместно с ЕСО работим за осигуряване на алтернативно електрозахранване на общината. Очаква се до края на деня повечето повреди да бъдат отстранени. Ще продължи обаче работата на местата, където има по няколко счупени стълба един след друг.

Уверяваме, че ще се работи без прекъсване, докато електрозахранването навсякъде бъде възстановено. Екипите са снабдени с необходимата тежка механизация, с инструменти и материали, така че да се справят по най-бързия възможен начин, но се надяваме и на разбиране, защото ситуацията е сложна" - каза още Борислава Луканова от ЧЕЗ.