Лошо: Пожарът в Атина се разраства

Общество
08:10 - 04 Август 2021
1329
Лошо: Пожарът в Атина се разраства

Продължава борбата за овладяване на големия пожар, който достигна северните предградия на Атина.

Хиляди хора са принудени да напуснат домовете си. Има възрастни хора, които отказват да се евакуират и се налага полицията да ги извежда насила. Огънят бързо се разпространява от горите към населените райони, а гъстите облаци дим се виждат от цяла Атина.

Заради пожара е прекъснат високоволтов електропровод, което доведе до прекъсвания на електричеството в редица райони в областта Атика. От няколко дни насам метеоролозите предупреждават за опасност от пожари, тъй като температурите в страната са над 40 градуса.

„В района, където избухна пожарът температурите достигнаха 45 градуса, с по-малко от 10% влажност. Тези екстремни условия се дължат на големите горещини, които са обхванали страната от миналата седмица. Поривите на вятъра достигат 6 по скалата на Бофорт. Всичко това доведе до множество въздушни потоци, носещи голям топлинен товар, който се раздухваше в гъсто залесена зона. Така горският пожар създаде свой собствен микроклимат”, заяви Никос Хардалиас, заместник-министър на гражданската защита.

Заради дима дишането в района е затруднено. В засегнатите квартали е обявено извънредно положение.