ЛОШО! Рекорден брой починали от COVID-19 в САЩ - 1592 за ден

Актуални новини
08:22 - 29 Юли 2020
2898
ЛОШО! Рекорден брой починали от COVID-19 в САЩ - 1592 за ден

Рекордно много смъртни случаи на COVID-19 в Съединените щати. За последните 24 часа в страната са починали 1592-ма души. Това е най-големият брой жертви за денонощие за последните два месеца и половина. Страната отбеляза и над 60 000 нови заразени за ден.

Същевременно китайските здравни власти съобщиха днес за 101 нови случаи на коронавирус в континентален Китай през последното денонощие - най-високия брой от над три и половина месеца, съобщи Ройтерс.

89 от случаите са в западния автономен район Синдзян, където напоследък се регистрират много от новозаразените в Китай.

Също днес главният администратор на Хонконг Кари Лам предупреди, че градът е на ръба на голям взрив от коронавирус и призова гражданите да останат у дома си колкото е възможно повече. Тя обяви нови мерки срещу пандемията, които включват забрана за събиране на повече от двама души, затваряне на закритите помещения на ресторантите и задължително носене на маски на обществени места, включително и на открито. Това са най-строгите мерки, налагани в Хонконг от началото на пандемията. Мерките, обявени в понеделник, ще останат в сила поне седем дни.

Във вторник в Хонконг бяха регистрирани 106 нови случая на коронавирус.

Бразилия регистрира 40 816 нови случая на заразяване с новия коронавирус през изминалите 24 часа, както и 921 починали от Ковид-19, съобщи здравното министерство на страната. Досега в Бразилия са потвърдени почти 2,5 милиона случая на коронавирус от началото на пандемията. Официалният брой на починалите е 88 539.

Междувременно иалианският парламент подкрепи удължаването на извънредното положение в страната във връзка с пандемията COVID-19. Премиерът Джузепе Конте направи предложение за разширяване на мерките за борба с коронавируса и за възстановяване на страната след епидемията в горната камара.

Той определи удължаването на аварийния режим като необходимо преди всичко, защото данните на Научно-техническия комитет, създаден при италианското правителство, "показват, че вирусът продължава да се разпространява". Освен това премиерът подчерта, че без удължаване на извънредното положение настоящите правителствени разпореждания, без които би било практически невъзможно да се ограничи разпространението на коронавируса, ще станат невалидни.

"Извънредното положение е основата за активиране на правомощията, необходими за бърза реакция при извънредни ситуации. Тези правомощия включват предприемане на мерки, които без такива основания не могат да бъдат приложени със същата скорост", каза Конте. Той отбеляза, че въпросът за удължаването на режима е бил обсъден на сутрешното заседание на Министерския съвет, но самото решение беше предложено да бъде разгледано от законодателния орган.

След приключване на речта на премиера, парламентът прие резолюция на мнозинството, която "възлага на правителството да определи 15 октомври като дата за прекратяване на извънредното положение в страната", се казва в съобщение на уеб-сайта на камарата. 157 сенатори гласуваха „за”, 125 парламентаристи се противопоставиха, трима се въздържаха.

Според местните медии първоначалната дата - 31 октомври - е изместена с две седмици по време на преговори между представители на правителството и различни партии от управляващата коалиция.