Лошо, трафиканти: МВР купува 1200 ленти за пукане на гуми

Актуални новини
13:20 - 25 Ноември 2022
3564
Лошо, трафиканти: МВР купува 1200 ленти за пукане на гуми

МВР ще купи още 1200 ленти за принудително спиране на автомобили, които ще бъдат раздадени на всички районни полицейски управления в страната. Към момента са налични 759 ленти и те са в патрулните полицейски автомобили. Обособените КПП-та "Траянови врати" и "Църна маца" ще бъдат оборудвани с такива ленти.

При необходимост при задържането на нелегални мигранти униформените ще използват лентите за принудително спиране на автомобили. Това съобщи комисар Венелин Младенов, шеф на "Охранителна полиция" в Главна дирекция „Национална полиция”.

Комисар Младенов присъства на занятие с участие на служители от ГДНП и седем областни дирекции на МВР - Стара Загора, Хасково, Кърджали, Смолян, Пазарджик и София.

Целта на практическото обучение е да се опреснят знанията на полицаите за действие на терен. В конкретния случай беше разиграна ситуация за извършен грабеж на бензиностанция в жр "Тракия". Автомобилът е "подаден" на съответните патрули, които започват да го преследват. Единият от полицейските екипи разпъва лентата за принудително спиране и помага за залавянето на нарушителя.

Комисар Младенов, както и директорът на ОДМВР - Пловдив старши комисар Васил Костадинов нямат спомен кога последно е използвана такава лента.

"Във всеки патрулен автомобил това оборудване е налично. Не е използвано скоро като практика в града, вероятно не е имало причина. Въпросните ленти с шипове са в кутии и разгъването им става за секунди" - каза ст. комисар Костадинов.

Според полицейския шеф, хората в автомобила не са застрашени. При скорост от 70-80 км/ч по никакъв начин не се нарушава посоката на движение. Правени са проби при движение със 120 км/ч. Шиповете се забиват в гумите и вероятно има стабилизиращ и спиращ ефект, допълни той. Уточни обаче, че всяка ситуация е различна, в зависимост от състоянието на пътищата и атмосферните условия.