ЛОШО, ВЛАД! Депутат крещи към Путин: Спри с лъжите!

Андрей Картаполов осъди Министерството на отбраната, че си трае за отстъплението и загубите

Украйна
09:01 - 06 Октомври 2022
6485
ЛОШО, ВЛАД! Депутат крещи към Путин: Спри с лъжите!

Сред серията отстъпления на руската армия в Украйна критиките към хода на войната се появиха в самата крепост на Владимир Путин - руския парламент. В интервю за психо пропагандатора Владимир Соловьов ръководителят на Комисията по отбрана в Думата Андрей Картаполов изригна срещу лъжите на Путин и Шойгу.

"Трябва да престанат да лъжат. Неведнъж говорим за това", твърди Картаполов и даде пример с Втората световна война, когато хората разбирали опасността и знаели, че врагът е на тяхна земя. "И сега врагът е на наша земя", каза той и даде още един пример: села по границата в Белгородска област са практически разрушени, но руснаците разбират това от губернатори и военни кореспонденти, не от Министерството на отбраната. Според него, тъй като народът не е глупав, може дори да се стигне до загуба на доверие.

Това е само един от многото случаи на нападки срещу руските сили, откакто украинската контраофанзива бележи успех по две направления, на изток и юг.

Някои оценки сочат, че за властта на президента Владимир Путин лавината от критики може да има тежки последици, докато той все повече опитва да балансира между различни видове натиск и опити да се оформи ходът на войната.

Тенденцията за критики от страна на крайните военолюбци се засили от средата на миналия месец, когато руски патриотични канали в "Телеграм" започнаха да атакуват Министерството на отбраната, че мълчи за отстъплението от Харковска област. Коментарите под публикации на министерството в някои мрежи бяха изключени.

Последва и атаката на най-високо ниво до момента: чеченският лидер Рамзан Кадиров обясни, че ако министерството на отбраната бързо не смени подхода си, той ще отиде лично да обясни на руския президент Владимир Путин каква е действителността на терен. 

Още тогава Кремъл отбеляза, че критиката е допустима, докато е "в рамките на действащото законодателство... но границата е много, много тънка".