Лотарията реагира: Национализацията на частен бизнес е недопустимо

Актуални новини
17:00 - 17 Януари 2020
2586
Лотарията реагира: Национализацията на частен бизнес е недопустимо

Национализирането на частен бизнес е недопустим прецедент. Това заяви в позиция "Национална лотария" АД по повод подготвените от Валери Симеонов промени в Закона за хазарта. Те предвиждат държавен монопол върху лотарийните игри.

Според компанията проектотекстовете са нарушение на Конституцията, а отговорността за направените промени ще бъдат носени от гласоподавателите и данъкоплатците.

Ето и цялата позиция, която е подкрепена от името на "Евробет" и Българска асоциация за развлекателни и хазартни игри (БАРХИ):

"Уважаеми медии и заинтересовани страни, Във връзка с внесения от Валери Симеонов и група народни представители проект на закон за изменение на Закона за хазарта, коментиран от министъра на финансите г-н Горанов и спортния министър г-н Кралев, бихме искали да изразим следната позиция. Национализирането на частен бизнес е недопустим прецедент, който ще доведе до необратими последствия за държавата, законодателната и изпълнителната власт. Фундаменталното нарушаване на установения от Конституцията на Република България правов ред, и грубото погазване на европейското законодателство ще причини огромни финансови и репутационни щети на България. Отговорността и последствията от тези действия няма да бъде носена от политиците, стоящи зад внасянето на проекта, а от българските гласоподаватели и данъкоплатци. Изразената позиция е подкрепена от „Евробет“ и Българска асоциация за развлекателни и хазартни игри (БАРХИ)."