Ловците от Русенско на протест заради глигани

Към тях се присъединиха и събирачите на трюфели, на които също е забранено да навлизат в горите

Новини
18:19 - 28 Август 2019
5450
Ловците от Русенско на протест заради глигани

Ловците от Русенско обявиха готовност за национален протест на 15 септември, ако не се приемат промени в законодателството, които да им разрешат груповия лов на диви свине. 

На среща със заместник-министъра на земеделието Атанас Добрев ловците от русенските дружинки заявиха категоричното си несъгласие със заповедта за забрана на групов лов на дива свиня и обвиниха институциите, че не действат адекватно срещу болестта африканска чума по свинете:

"Смятам, че мерките, които БАБХ предлага, вече няма нужда от тези мерки, защото така или иначе чумата присъства в България и тя ще бъде навсякъде в България. Няма начин да се спре".

От своя страна заместник-министър Добрев обясни, че още в началото на септември ще бъдат внесени промени в закона за лова, но докато не приключи одитната ветеринарна проверка от Европейския съюз за мерките, които страната ни предприема за справяне с тази епизоотия, ловът няма да бъде разрешен:

"Призивът ми е малко да стискат зъби. Наистина тежко е, но ще трябва да изчакаме поне до края на септември, докато мине одитната мисия".

Към ловците се присъединиха и събирачите на трюфели, на които също е забранено да навлизат в горите.