Лозан Панов: Чакаме ДБ да кажат за парите на кампанията ми

Новини
14:45 - 13 Октомври 2021
3991
Лозан Панов: Чакаме ДБ да кажат за парите на кампанията ми

Винаги съм се питал дали изобщо един съдия може да направи такава крачка, защото сме независими  и деполитизирани. Но когато усещаш безсилието във ВКС и тази медийна институционална атака по всички фронтове, не за друго, а да те накарат да замълчиш. Това заяви кандидатът за президент Лозан Панов пред "Свободна Европа".

Понеже дълго време не съм мълчал, актуалният начин да поставя нещата е да направя тази стъпка, обясни решението си да се бори за "Дондуков"2 шефът на ВКС.

Подкрепата на ДБ, Панов обясни с това, че тя е единствената формация, дала заявки за сериозни реформи в съдебната система.

За финансирането на кампанията си, Панов заяви, че неговият щаб ще се срещне с щаба на ДБ. Предстои такава среща, което включва и темата за финансирането, призна той.

Ще очаквам разговори на тази тема с ДБ и за посещения в различни градове, за да видим допирните точки, обясни Панов.

По повод прогнозата за подкрепа около 8 процента, която даде изследването на "Алфа рисърч" вчера, Панов каза, че е правено, когато кандидатурата му не е била известна, а кампанията е в началото. Там не виждам кандидатурата на ДПС Мустафа Карадайъ, уточни той.

Бих наблегнал на потенциала, който може да се развие от третия кандидат, добави Панов.

Говореше се, че ще има кандидат, избран на 1 тур, сега му дават по-малко от 50 процента, визира подкрепата на Радев Лозан Панов.

Дали открития фронт срещу Румен Радев не би му отнело избиратели, защото атакува човека, припознат като борец срещу мафията, Панов каза:

Борбата срещу мафията няма фронт от година и половина, тя си имаше корени в завладяването на държавата и това беше процес не от година и половина две. Истината е важна, дали имаме способност да я чуем е друг въпрос. Нека бъдем честни, аргументира се Панов.

Избирателите би трябвало да избират не само с очите си, но и с аргументите.

За подхвърленото от Томислав Дончев, че ГЕРБ биха го подкрепили на втори тур, той каза: 

В началото на кампания, подобно послание го приемам като опит да се измести фокуса. Предишния ден, в понеделник пък, моето име беше спрягано за главен прокурор, припомни желанието на Кирил Петков той. 

Сега такива предложения приличат на политически пазарлък, отсъди Панов.

На въпрос какво ще прави, ако не стане президент и дали ще се върне към съдебната система, кандидат-президентът каза: Не мисля дали ще е върна в съдебната система, имам да печеля избори.

Шефът на ВКС отсече, че не е мислил по темата за нов политически проект. Не мисля, защото във всички случаи един юрист има място под слънцето, каза Панов.

Отворена възможност е дали ще се върна в съдебната система. Ще цитирам Магдалинчев, който не е мой фен - в момента в който научи за номинацията, в понеделник – дали мога да участвам, той каза, че е мое право. И да, каза, че пътят ми обратно към съдебната система е отворен, сподели кандидат-президентът.

На въпрос за коя политическа сила би гласувал, Панов обясни, че ще избере формацията, която най-твърдо е заявила реформи в съдебната система. Ще гледам към тези, които ме убедят в политиките си, каза той, но не уточни дали неговият избор е "Демократична България".

Дали би приел евентуалната подкрепа на политическо ниво от ГЕРБ и ДПС? Панов обясни: "Бих се насочил към подкрепа на свободните хора, а такива има и в ГЕРБ, и в другите формации."

Магистратът обясни, че според него заповедта "Гласувайте за този или онзи" накърнява достойнството на хората, те не са стадо, на което да нареждаш какво да прави, отсече Панов.