Лозан Панов иска ЕК да му разреши да прави политически изказвания

Новини
08:26 - 10 Май 2019
1681
Лозан Панов иска ЕК да му разреши да прави политически изказвания

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов се е изказвал крайно неласкаво за политическата и социалната среда в българия пред европейските си колеги. Това се разбира от паметни бележки, документирали разговорите с експертите от Европейската комисия, които посещават регулярно страната ни и се срещат с представители на съдебната власт в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка.

На заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) този четвъртък кадровиците единодушно приеха документацията да бъде качена на сайта им. Публикувани са акценти от разговорите на евроекспертите от четири техни мисии, проведени в рамките на изминалата година – от март 2018 до март 2019 г. (Две от срещите се провеждат в периода, в който България е председател на Съвета на ЕС). Нито един от останалите представители на българската държава не си е позволил да отправя нападки срещу другите институции, срещу другите власти, нито срещу Европейската комисия, каквото прави и при четирите си срещи с експертите от Брюксел Лозан Панов.

Още при първата документирана среща, проведена в рамките на мисията на 20-21 март 2018 г. Панов отправя нападки към работата на новия състав на ВСС, който към онзи момент е бил на шест месеца след встъпването си. Председателят на ВКС изрично подчертал още, че властите не извършват разследвания срещу представители на висшите етажи на властта, както и че нямало работещ механизъм за търсене на отговорност на тримата първи в съдебната система и най-вече на главния прокурор.

В рамките на следващата мисия на европейските експерти в София, проведена на 19-20 юни 2018 г., Лозан Панов изразява негативното си отношение към акцията на Специализираната прокуратура и новосъздадената Антикорупционна комисия по разкриването на корупционното престъпление и задържането с белязани пари на отстранената кметица на "Младост" Десислава Иванчева, Биляна Петрова и на посредника Петко Дюлгеров.

При срещата си с представителите на ЕК, проведена при мисията им на 4-5 октомври, Лозан Панов става още по-краен в коментарите си по адрес на българската държава и официалните й власти. Председателят на ВКС е крайно недоволен, че ЕК се занимавала единствено с проблемите на Полша, Унгария и Румъния.

При всичките си срещи с експертите от Брюксел председателят на ВКС също така коментирал и законодателната работа на парламента, която остро критикувал.От цитираните акценти се разбира, че Панов е недоволен от работата на парламента, правителството, ВСС, прокуратура, КПКОНПИ, съдиите, които не го подкрепят, а не на последно място се срамува и от обществените настроения.