Лозан Панов иска контрол върху главния прокурор, но не и върху ВКС

Шефът на ВКС не се трогнал особено от сваленото от Борисов доверие към него

Политика
16:16 - 14 Май 2019 (обновена)
3049
Лозан Панов иска контрол върху главния прокурор, но не и върху ВКС

Всеки гражданин има право да се доверява на когото си поиска, коментира председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов думи на премиера Бойко Борисов, че сваля доверието си от него. "Това е негов личен избор", каза лаконично висшият магистрат.

В същото време пък той самият отрече, че прави политически изказвания, а е магистрат и по закон не може да си го позволи. Неговото говорене било на "човек от съдебната система", понеже в България не се провеждала съдебна реформа. "И тя не е политическа позиция, а на човек от съдебната система, когато вижда, че не се прави реформа", каза той по повод настояването си пред мисията на Еврокомисията мониторингът по тема правосъдие да не бъде премахнат.

"И когато го казвам, това не е политическа позиция, а е позиция на човек, който е в съдебната система", добави Панов.

Председателят на ВКС замълча за оставката, която му поискаха депутати заради поведението му на политик. Той отново нападна прокуратурата и настоя за законова възможност за контрол над главния прокурор, но не и на шефа на ВКС и ВАС. 

От думите му стана ясно, че президентът Румен Радев не е приел тезата му за изваждането на прокурорите от съдебната власт с аргумента, че точно тогава обвинението би било под риска да бъде политизирано. Панов пък не смятал така. 

Панов бе на среща с президента Румен Радев за предстоящия избор на нов главен прокурор, като и пред него е подновил идеята си за отваряне на Конституцията за промени в правомощията на главния прокурор. Шефът на ВКС е настоял отново и за позицията си, че прокуратурата трябва да премине към изпълнителната власт.

Като навременни иначе определи срещата и започването на консултации по избор на нов главен прокурор председателят на ВКС Лозан Панов след излизането си от президентството.

Това е тема №1 в съдебната система по думите на Лозан Панов, а самото среща и консултациите показват, че има разбиране за това. 

Според председателя на ВКС Лозан Панов в момента на практика главният прокурор е най-силната политическа личност в България. Затова и трябва да се създаде процедура за разследване на главния прокурор, но тя да не обвързана с другите двама големи в съдебната система.

Снимка: Агнес Методиева