Лозан Панов подлага съдиите на риск за да си прави ПР

Шефът на ВКС възстанови образуването на дела, въпреки че давностните срокове по време на извънредно положение не текат

Общество
14:16 - 01 Април 2020
2263
Лозан Панов подлага съдиите на риск за да си прави ПР

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов произведе поредната си провокация, за да се покаже като опозиционер на мнозинството в Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Този път обаче действията на "съдия № 1" будят не само обичайното учудване, а и откровена заплаха за живота и здравето на магистратите и съдебните служители в съда, който би трябвало да ръководи.

Въпреки решението на Съдийската колегия от вторник, с което кадровиците приеха, че няма да се разширява кръгът на делата, които ще се образуват и разглеждат в условията на извънредно положение, както и че за момента магистратите няма да обявяват изписаните от тях дела, тъй като последното изисква струпването на страни, администрация и съдии в съдебна сграда, Панов демонстративно издаде заповед с която разпорежда точно обратното, пише "Правен свят".

Със заповед от 31 март 2020 г. председателят на ВКС е разпоредил да бъде създадена необходимата организация, която ангажира събирането на едно място на значителен човешки ресурс, за образуване на касационни производства по постъпилите в съда книжа от 13 март 2020 г. до 01 април 2020 г., както и за обявяване на постановените съдебни актове по граждански, търговски и наказателни дела, съобщиха от съда.

Със заповедта си Панов отменя своя предходна такава от 16 март 2020 г., с която е разпоредено да не се образуват в дела постъпилите книжа, иницииращи съдебни производства, с изключение на производствата, посочени в решение от 15 март 2020 г. на Съдийската колегия.

Вместо това, Панов се възползва от решението на Съдийската колегия от вторник, с което на всички административни ръководители в страната бе дадено правомощие сами да преценяват дали е необходимо администриране и разглеждане и на други дела, извън посочените по-рано, ако това е абсолютно наложително, за да изтъкне за пореден път, че се намира "от другата страна на барикадата".

Остава пълна мистерия какъв е смисълът за съдебната практика и изобщо за системата това, да се образуват нови дела, докато е в сила действието на Закона за мерките и действията в извънредно положение, според който всички процесуални срокове, с изключение на няколко вида наказателни производства, за момента са спрени.