Лозан Панов се скри , чудят се да не е болен

Общество
22:36 - 12 Май 2020
3783
Лозан Панов се скри, чудят се да не е болен

Докато членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) дебатират горещо и градят мерките за работа на съдилищата след приключването на извънредното положение на 13 май, председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов се спотайва из стаите и коридорите на сградата на кадровия орган, без да участва в дебата.

И миналата седмица Лозан Панов отказа да поеме отговорност и да обобщи становищата на председателите на апелативните съдилища относно бъдещото стартиране на нормалната работа в органите на съдебната власт. Това наложи други осем негови колеги да свършат работата му и да предложат конкретни идеи за въстановяване на нормалния темп на правосъдието у нас. Сега, секунди след старта на дебата по темата по същество, председателят на ВКС демонстративно изключи монитора си и не се появи повече от 5 часа, след старта на изключително тежките обсъждания, пише "Правен свят".

Оказа се обаче, че Панов през цялото време е сновял из коридорите на ВСС, местел се е от стая в стая, дори е поседнал в кафенето на кадровия орган, докато колегите му водеха “престрелка” с аргументи “за” и “против” конкретните мерки за работа на съдилищата.

Липсата на председателя на ВКС направи впечатление първо на Красимир Шекерджиев някъде към средата на обсъжданията по мерките, който бе научил с изненада, че въпреки липсата на визуална и звукова връзка с Панов, той все още се намира в сградата на кадровия орган и дебне развоя на разговора безмълвно.

“Извинявайте, че Ви прекъсвам, но какво се случва с г-н Панов? Твърди се, че е в сградата на ВСС, но той не участва в дебата. Да не би да се е случило нещо с него?”, прекъсна дебата Красимир Шекерджиев.

Намеси се Севдалин Мавров, който посочи, че минути преди Шекерджиев да зададе въпроса си, е видял председателя на ВКС в коридорите на ВСС.

“Колеги, в началото на дебата той ме помоли за малко да поема ръководството и изчезна. Нека продължим да работим”, заяви председателят на Върховния админситративен съд (ВАС) Георги Чолаков, който реално изнесе цялото ръководство на заседание по въпроса за работата на съдилищата, след извънредното положение.

“Предлагам секретарят на ВСС да провери къде се намира г-н Панов и дали е в добро състояние. Да не би да има здравословен проблем”, предложи Боян Магдалинчев.

“Колеги, като го видях, нямаше здравословен проблем”, посочи Севдалин Мавров.

Изневиделица, вследствие на разменените реплики по негов адрес, и над 5 часа и половина след започването на обсъжданията на мерките, Лозан Панов включи монитора си и пое ръководството на заседанието.

Остава мистерия каква е причината за меко казано странното поведение на председателя на ВКС и взетия от него избор да “участва” в обсъжданията като призрак, само наблюдавайки, но и неиндикирайки присъствието си.