Лозунги "Газ-гъз затрива" и "Газпром go home" развяват протестиращите пред президентството

Стотици се събраха на протест, организиран от „Демократична България”

Общество
20:01 - 05 Август 2022
8502
Лозунги "Газ-гъз затрива" и "Газпром go home" развяват протестиращите пред президентството

Протест, организиран от „Демократична България”, се провежда в петък вечерта в Триъгълника на властта в София. От партията са против това да се стига до нови споразумения с „Газпром” за доставки на втечнен газ.

„Демократична България” с тревога и възмущение следи действията на служебното правителство, насочени срещу газовата диверсификация на страната. Опитите за саботаж на въвеждането в действие на интерконектора с Гърция са форма на национално предателство. Отлагането чрез всевъзможни процедурни хватки на лицензирането на съоръжението, по което страната ни да получава евтин азерски газ, е в услуга единствено на „Газпром”, обясняват от партията.

В позиция допълват още: „Демократична България” няма да допусне връщането на страната ни под газовия ботуш на Кремъл! Няма да позволим силите на реставрацията да заличат постиженията ни по пътя на енергийната независимост! Призоваваме служебното правителство на президента Радев да следва българския национален интерес”.

От партията дават заявка да следят изкъсо действията на служебния кабинет и „при всеки опит за посегателство над суверенитета и интересите на България ще призове гражданите да излязат в тяхна защита по улиците и площадите на страната”.

"Газпром" go home" и "Независимост от "Газпром" се четеше на плакатите, носени от протестиращи.