Лудия шивач от Варна крои сценичните дрехи на Стинг (СНИМКИ)

Мода
18:37 - 10 Декември 2021
8318
Лудия шивач от Варна крои сценичните дрехи на Стинг (СНИМКИ)

В Съединените Щати той е известен като Mad Tailor - Лудия шивач. Под неговата ръка излизат уникални произведения на изкуството, толкова ярки и неконвенционални, че от тях се впечатляват звезди като Бен Стилър, Джанет Джаксън, Меган Фокс, Джейсън Момоа, Кортни Кардашиян, Стинг.

Милен Кръстев е роден във Варна през 1974 г., в семейството на гребци - Гинка и Върбан Кръстеви. Завършва спортното училище, също с гребане, а след това Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров", специалност "Навигация". Но вместо да се втурне да прекосява морета и океани, избира да си седи във Варна и да шие, споделя Милен в рубриката "Български истории" на BG Voice.

Първата дреха, която изработва за себе си, са хавайски бермуди от плат на цветя. Тогава е на 15 години. Славата му се понася от уста на уста, когато започва да шие шушлекови капитонирани якета, панталони и грейки за сноубордисти. Цената им от 50 долара не спира тийнейджърите.

"Печелех толкова много пари, че се чудех какво да ги правя. Постепенно започнах да шия всичко, каквото ми поискат. Тогава платове се продаваха навсякъде. Живеех на пет минути от гарата, качвах се на колелото и отивах да си купя платове от магазина там. После се връщах бързо, затварях се вкъщи и почвах да кроя и шия", спомня си Милен.

Посреща новия век в Сан Франциско, Калифорния, след като емигрира през декември 1999 г. Завършва магистратура по дизайн на мъжки облекла в Academy of Art University и работи като крояч и шивач с няколко фирми. Успоредно с това преподава шев и кройка в университета. След 10 години заминава за Ню Йорк, за да развива собствена кариера. "В Ню Йорк модните къщи бяха близо една до друга. "Ралф Лорен" бяха на 39-а улица, "Каролина Херера" - между 37-ма и 7-мо авеню. А аз се бях наместил точно в средата - моето ателие беше на 38-ма улица", споделя Милен с усмивка в интервюто за BG Voice.


След първите четири години работа в Ню Йорк, славата на Mad Tailor се понася из квартала на модната индустрия и той среща дизайнера Норисол Ферари. Покрай нея започва да прави дрехи за звезди. Негови облекла, произведения на изкуството, носят Бен Стилър, Джанет Джаксън. Коланът на Джейсън Момоа, мегазвездата от "Игра на тронове", също е негов, както и якето от филма "Зулендър".

В "Костенурките нинджа" Ейприл, героинята на Меган Фокс, е облечена с яке от змийска кожа по дизайн, кройка и шев на Mad Tailor. Негови тоалети са представени и на корицата на "Voque". Днес Джейсън Момоа се облича в негови уникати за участието си в съботното вечерно шоу SNL - "Saturday Night Live".

Последно работи за Стинг - пълна колекция от сценични костюми якета, палта, тишърти и аксесоари."Изпратиха ми оранжева, специално обработена кожа за сценичните му панталони. Стилистът ми каза, че много ги е харесал", казва Милен. Неговите уникални сценични дрехи се появяват на обложката на новия албум на певеца - "The Bridge", чиято премиера беше на 19 ноември.

Днес Милен живее в Уайтфиш, малко градче в Монтана заедно със съпругата си Джени и трите им деца - Йоли (14), Миа (6) и Дерек (3)."С децата говоря на български само като им се карам, но нищо не разбират", смее се Милен. Още за Mad Tailor четете тук .