Лудост без граници: Барбадос е първата държава в света, която създава посолство в метавселената

Правителството на малкия карибски остров официално подписа споразумение за откриване на цифрово посолство

Новини
17:50 - 16 Ноември 2021
2593
Лудост без граници: Барбадос е първата държава в света, която създава посолство в метавселената

Малкият карибски остров Барбадос разшири дипломатическия си обхват до виртуалния свят, след като подписа споразумение с базирана на блокчейн платформа за създаване на цифрово посолство, съобщава CNBC. Нещо подобно се случва за първи път в историята на суверенните държави.

Метавселената е триизмерна среда в интернет протранството, в която потребителите ще взаимодействат помежду си чрез аватари.

Правителството на Барбадос официално подписа споразумение за създаването на цифрово посолство. Новината е потвърдена и от цифровата платформа CoinDesk, от която цитират Министерството на външните работи и външната търговия на страната.

Според официалните източници, островната държава не планира да спре дигиталната си експанзия. Нещо повече, вече обмисля сключването на сделки и с други платформи за виртуална реалност, като Somnium Space и SuperWorld.

Според местните власти, проектите за изграждане на метавселена са част от бъдещето и са форма на "технологична дипломация", която може да отвори врати за по-нататъшен културен обмен с други нации.

Виртуалното посолство ще бъде открито през януари догодина и ще направи Барбадос първата страна в света, която признава "цифрова суверенна земя".

Посланикът на Барбадос в ОАЕ Габриел Абед коментира новината пред CoinDesk така:

"Посолствата са отправната точка за получаване на виза за влизане в дадена държава или безвизово пътуване. Можете ли да си представите как би изглеждало това на практика? И къде може да ви отведе тази електронна виза?"

Комбинирайки елементи от социалните медии и виртуалната реалност, концепцията за "метавселената" обаче не спира да набира популярност и привлича интерес от страна на повечето големи технологични фирми.

Припомняме, че миналият месец от Facebook обявиха, че ще се ребрандират под нова компания-майка под името Meta, като ще се стремят да се разширяват в бъдещата метавселена. Впоследствие десетки други компании, включително Microsoft, Roblox и Nvidia, също обявиха, че опитват да разработят софтуер и хардуер за захранване на дигитален свят.