Лудост и безумие: 3000 лв. за нощувка за Нова година!

Офертите заливат интернет пространството, но голяма част от тях не са актуални

Куриози
22:30 - 05 Октомври 2022
7460
Лудост и безумие: 3000 лв. за нощувка за Нова година!

3000 лв. на нощувка за Нова година в самостоятелна къща за гости в България. Толкова са поискали за вила за 10 души на територията на община Карлово. Цената не е пакетна, няма изхранване, а единствената екстра, която предлага, е... едно джакузи.

За безумните цени на местата за настаняване и още по-безумните условия, които предлагат, алармират гневни граждани.

Българско семейството, заедно с приятели са решили да посрещнат новата година в самостоятелна къща някъде на планина. Започнали да търсят място от по-рано, за да имат избор. Но са ударили на камък – с липсата на вили, фалшивите обяви и безумните цени на малкото места, които са останали свободни.

“Ние ще сме приятели между 12 и 14 души. Някъде около средата на септември започнахме с търсенето, тъй като сме запознати, че за Нова година положението е по-сериозно. Първият проблем, с който се сблъскахме, беше да намерим място. Буквално няма. Наети са още от края на август.

Ние, бедните българи, които постоянно се оплакваме от инфлация и цени, сме разграбили всички възможни вили под наем на невиждани високи цени. Проверих къде ли не – близките области Ямбол, Сливен, дори в Хасково. Търсихме в Карловския балкан, в района на Калофер, Копривщица, предбалканските градчета – Троян, Тетевен, Рибарица, Априлци. Никъде няма нито една свободна къща.

Голяма част от обявите в интернет са фалшиви или просто не са актуални, но ги държат, за да привличат интерес“, разказва човекът, цитиран от Флагман.бг.

Вторият проблем, с който се сблъскали, е бил за броя нощувки. Те планували да наемат къща за две вечери, но се оказало, че такъв вариант просто няма. Собствениците държали за минимум 3 нощувки. При условие, че ще намерят място, където да отпразнуват заминаващата 2022 г., те се съгласили да останат повече от два дни. Тогава обаче получили следващия удар – с безумните цени.

„Най-ниската оферта започва от 2500 лв. за престоя от три нощувки. Масово обаче варират над 3000 лв. За тази цена не предлагат абсолютно нищо – нито закуска, нито вечеря, нито басейн. Никакви екстри. Просто една къща, в която да се съберем всички. Това се оказва лукс в днешни времена.

„Екстра джакузи“ имаше само в едната оферта. Там обаче цената беше още по-потресаваща. Отново 3000 лв., но не за целия престой, а за една нощувка. Тоест ние за три вечери трябваше да платим 9000 лв., за да ползваме джакузи. Абсурдно е!

Една от най-скъпите оферти бе западнала странджанска къща в село Ясна поляна, в която ми поискаха 150 лева на нощувка на човек. 450 лева на човек за 3 нощувки. Всъщност западнала е меко казано. Там беше пълен батак, кочина. Но явно се възползват от това, че има търсене и няма предлагане.

Куриозното в случая е, че въпросните имоти извън Нова година струват не повече от 250-300 лв. на нощувка. Оправданията на собствениците били, че не знаели какво ще се случи с цената на тока, а така се застраховали.

„След две седмици търсене успях да намеря къща за гости в Калофер, която да отговаря на нашите критерии, на много по-поносими цени. Проблемът е, че това ми отне цялото време и енергия. Аз не мога да търся нон-стоп, все пак и на работа ходя. Не се научихме в България да правим туризъм. Хотелиерите, изобщо хората, които са в този бранш не разбраха, че хората заради такива безумни условия и цени бягат към Гърция и Турция. Направих една справка и видях, че за 3000 лв. ще наемем къща в малко гръцко селце за 2 нощувки повече. Но в момента нямаме възможност да пътуваме извън страната, за съжаление“, споделя още мъжът.

Освен това се оказва, че вече празнуването по хотели, дори и в зимни курорти, излиза по-евтино от наем на самостоятелна къща. В Сърница, на брега на язовир, например, хотелски комплекс предлага 3 нощувки със закуски, обяд и вечеря, включително и празнична, за 400 лв. на човек. В тази цена е включен и СПА центърът.