Лудост: Шофьор диша райски газ на голямо кръстовище в София

Рискът от загуба на съзнание е голям, обясняват експерти какви са последиците от използването му

Крими
09:05 - 13 Август 2024
2532
Лудост: Шофьор диша райски газ на голямо кръстовище в София

Шофьор е заснет с балон, в който се предполага, че е имало пълен с райски газ на голямо кръстовище в София. Разпространението на райски газ е абсолютно забранено, както и употребата му за всички под 18 години, както и продажбата му в заведения.

Тест за райска газ няма. Така че при инцидента в София не може да бъде установено дали е използван. Видеото е получено в полицията.

Биохимикът от БАН д-р Юлиян Караджов обясни какво е въздействието на райския газ.

„При употребата му следва замайване, промяна на сетивата, при каране на кола е много опасно, защото не се знае какво количество е вдишано и дали няма да последва загуба на съзнание. Човек става абсолютно неадекватен", уточни ученият.

Той добави, че райският газ при дълга употреба изяжда витамин B12 от организма, което може да доведе до парализи, парези, може да последват и тежки увреждания.

„Райски газ допреди няколко години се използваше рядко в медицината или за забавление. А по 10 -20 пъти на ден да се употребява е много рисково", обясни още д-р Караджов.

Красимир Георгиев, който е председател на Асоциацията по квалификация на автомобилистите в България, коментира, че такъв водач е тотален екстремист.

„Когато полицаите спират водачи с 0,6 промила, те разбира се са опасни, но ще го изкараме рецидивист, не казвам, че е нормално, но е по-нормално от вдишване на райски газ, след което да се дрифти. Отделно трябва да се борим срещу опасното поведение на пътя като цяло", каза той пред БТВ.