Лудостта на един народ: Грузия не мигна цяла нощ! (СНИМКИ И ВИДЕО)

Националният тим на страната се класира за първи път на европейско първенство

Спорт
12:30 - 27 Март 2024
6212
Лудостта на един народ: Грузия не мигна цяла нощ! (СНИМКИ И ВИДЕО)

Позабравено за българите чувство, но иначе добре познато за нас - преди 30 години България изживя лудото американско лято и великото ни участие на световното първенство, а сега подобна радост и опиянение сполетяха грузинския народ. Е, може и да не е точно същото, тъй като националният тим на страната им се класира за Европейското първенство в Германия, но делириумът в бившата съветска република не е по-малък.

Сега остава Грузия да мечтае, тъй като показа, че има борбен състав. Страната имаше една безсънна и невероятна нощ след най-големия спортен успех в независимата история на страната.

Грузинският футболен тим ще бъде част от Евро 2024, а това се случи по най-драматичния начин - с дузпи срещу Гърция.

Макар чрез свои национали и с местния гранд Динамо Тбилиси, грузинският футбол да е давал огромен принос към този на СССР през години, като самостоятелна страна Грузия се появява на футболната карта за първи път на 27 май 1990-а с приятелски мач срещу Литва.

През тези вече над 30 години грузинският тим никога не е бил фактор в квалификациите за световни и европейски първенство, като макар да не е бил "боксова круша" за опонентите, не е бил и толкова сериозен опонент.

Но ето, че 34 години след обособяването си като отделна футболна нация, Грузия ще бъде сред най-добрите национални тимове на Стария континент. Тя е общо 36-ата страна, която ще участва на континенталния форум, който България не е помирисвала от 2004-а - или казано по друг начин - от 20 години.

Всичко това сякаш трябваше да се случи още преди четири години, когато в решителен бараж, но пред празните заради пандемията трибуни на "Борис Пайчадзе" гостуваше Северна Македония. Тогава обаче югозападните ни съседи спечелиха с 1:0 и сякаш откраднаха златния грузински шанс.

Но съдбата и форматът на квалификациите позволиха на Грузия отново да бъде на две домакинства от участие на Европейско.

Всичко започна с онова издание на Лигата на нациите от 2022-а, когато грузинците спечелиха група в компанията на България, Северна Македония и Гибралтар. Тогава те ни биха с 5:2 в Разград.

Това им позволи да са на домакински победи над Люксембург и Гърция от участие на Европейско, което се и се случи след една магическа нощ в Тбилиси.

Дузпи пратиха страната на мечтания голям форум, а празненставата започнаха още на стадиона.

Почти всички от 54-те хиляди зрители слязоха на терена и дълго време пяха и празнуваха, докато в същото време улиците на Тбилиси, Батуми, Кутаиси и останалите градове се изпълниха с тълпи.

Цяла Грузия не спа от щастие, а причината бе футболът.

Сега след предизвикателството в Германия, където опоненти ще бъдат Португалия, Турция и Чехия, но не това в момента е най-важното за всеки грузинец.

Страната изпита истинската футболна радост и ще бъде единственият дебютант на Европейското първенство през лятото.