Лукашенко: Ако от НАТО стъпят в Беларус, ще получат незабавен отговор

Разполагането на тактическо ядрено оръжие на територията на Беларус е станало по негово настояване

Актуални новини
19:27 - 25 Април 2024
3632
Лукашенко: Ако от НАТО стъпят в Беларус, ще получат незабавен отговор

Беларуският лидер Александър Лукашенко остро разкритикува активността на НАТО на източния фланг и заплаши с незабавен отговор в случай на нападение срещу страната му. 

Представяйки пред депутатите от Общобеларуското народно събрание новите концепция за национална сигурност и военна доктрина на Беларус, Александър Лукашенко заяви по адрес на НАТО:

"Ако не дай Боже стъпят на територията на Беларус, ще получат незабавен отговор с всички видове оръжия, включително от Руската федерация".

Лукашенко увери, че разполагането на тактическо ядрено оръжие на територията на Беларус е станало по негово настояване, а не по искане на руския президент Владимир Путин.

"Съпоставяйки всички факти, ръководството на Руската федерация, още веднъж подчертавам, по мое настояване, а не защото са искали да създадат тук база на ядрено оръжие, ни върна няколко десетки най-съвременни ядрени боеприпаси".

Същевременно ръководителят на КГБ на Беларус Иван Тертел каза в хода на заседанието, че силовите структури са предотвратили удари с бойни дронове по столицата Минск от територията на Полша и Литва. Тертел посочи, че работата по случаи продължава и засега КГБ не може да предоставени на обществото по-подробна информация.