Лукашенко: Беларус загива, ако направим повторни избори

Свят
18:10 - 16 Август 2020
3079
Лукашенко: Беларус загива, ако направим повторни избори

Беларус ще загине като държава, ако се съгласи да проведе повторни избори. Това заяви президентът на страната Александър Лукашенко, изказвайки се на митинг в своя подкрепа в Минск.

Лукашенко заяви, че не е съгласен с факта, че президентските избори в страната са фалшифицирани. "Не може да има измама при изборите с резултат от повече от 80%", каза той на митингa в Минск.

"Стоя тук, както пред Бога. Изборите се проведоха. Ръководството на НАТО ни призовава да проведем нови избори", напомни той. „Литва, Латвия, Полша и за съжаление, нашата скъпа Украйна, нейното ръководство, ни заповядва да проведем нови избори“, продължи Лукашенко.

"Ще загинем като държава, като народ, като нация. И не забравяйте – вие съсипвате не Лукашенко, съсипвате първия президент. Това ще бъде началото на вашия край. Винаги, както в Украйна, както и в други страни, винаги ще коленичите и ще се молите на неизвестно кого", смята президентът на Беларус. "Те (опозицията - бел. ред.) ми казват – махай се. Това въобще не е въпрос. Аз не стоя тук, защото здраво съм се хванал за властта“, продължи той.

И попита сънародниците си на кого искат да дадат Беларус, като тя принадлежала не на политиците, а на децата и внуците. "Ако някой иска да предаде страната, даже и когато съм мъртъв, няма да го позволя".

Междувременно хиляди жители на Минск поискаха нови избори и се събраха на пореден мегамитинг. Те отбелязаха с кратко мълчание паметта на протестиращия, които загина по време на демонстрациите миналата седмица срещу спорните резултати от президентските избори, които според мнозина са били фалшифицирани.