Лукашенко: До края на годината хората ще забравят за войната

Той е донесъл в Москва карта, която разкрива планове за нападение на Украйна срещу Беларус

Русия
15:23 - 11 Март 2022
3041
Лукашенко: До края на годината хората ще забравят за войната

Хората ще забравят за конфликта в Украйна до края на годината, ако националната икономика бъде "възстановена". Това е заявил президентът на Беларус Александър Лукашенко по време на разговорите си с руския си колега Владимир Путин.

"Ако ние с вас се ориентираме, повярвайте ми, след шест месеца, до края на годината, хората ще забравят, че това се е случило. От гледна точка на икономиката. И не казвайте ще преживеем ли санкциите или не... Преживяхме толкова, какво толкова. Трябва да възстановим икономиката си. Ще се справим и без тях: имаме всичко, за да живеем и работим", цитира думите на Лукашенко агенция Новости. Не става ясно дали действително обаче Владимир Путин задава въпрос или Лукашенко използва реторическа фигура.

По думите на Лукашенко Организацията за договор за колективна сигурност (ОДКБ) и страните от Евразийския съюз за икономическо сътрудничество трябва да договорят условията на взаимната търговия, за да се противопоставят заедно на западните санкции, като заедно (двете страни Русия и Беларус) можем да забравим за наложените ограничения "до месец".

Лукашенко предлага среща на ниво ОДКБ и ЕАИС

"Да се съберем. Повярвайте ми, като добавим тези пазари към общия пазар на Беларус и Русия, след месец ще забравим, че имаме тези западни санкции", заявява Лукашенко.

Президентът на Беларус е предложил на Путин да подкрепи предложението му срещата да се проведе в Москва.

Освен това Александър Лукашенко заявява, че е донесъл в Москва карта, която разкрива планове за нападение на Украйна срещу Беларус. По думите му, атаката се е разминала на косъм, тъй като шест часа преди плановете на Украйна, е бил нанесен изненадващ удар с "военната операция по демилитаризация и денацификация".

"Сега ще ви покажа откъде се подготвяше нападението срещу Беларус. И ако шест часа преди операцията не беше нанесен изпреварващ удар по позициите - четири позиции, сега ще ви покажа картата, ще я донеса - те щяха да атакуват нашите войски в Беларус и Русия... Ние не започнахме тази война, съвестта ни е чиста. Добре, че го започнахме", казва Лукашенко.