Лукашенко каза на Запада дали Русия ще използва ядрено оръжие

Беларуският президент е най-верният съюзник на Путин

Актуални новини
18:00 - 14 Октомври 2022
5634
Лукашенко каза на Запада дали Русия ще използва ядрено оръжие

Президентът на Беларус Александър Лукашенко предупреждава Запада да не притиска в ъгъла Русия, която има като аргумент ядрени оръжия, предаде Ройтерс.

В извадки от интервю за американската телевизия Ен Би Си, разпространени днес от беларуската държавна агенция БелТА, Лукашенко заявява: "Най-важното е да не притискаш в ъгъла своя събеседник и даже своя опонент. Така че вие не бива да прекрачвате тези линии, тези червени линии, както казват руснаците. Не можете да ги прекрачите".

По повод опасенията на Запада, че руският президент Владимир Путин може да прибегне до ядрени оръжия, след като неговите сили в Украйна понесоха поредица от поражения, Лукашенко казва, че ядрените оръжия като всички други оръжия са създадени с някаква цел. "Русия ясно очерта своята позиция: Ако, не дай Боже, има нападение срещу територия на Руската федерация, тогава Русия може при необходимост да използва всички видове оръжия", предупреждава беларуският президент.

Лукашенко няма думата за военните решения на Путин, но изказванията му показват колко голямо е напрежението заради войната в Украйна, започнала преди близо осем месеца, отбелязва  Ройтерс. По-рано този месец Лукашенко постави Беларус в състояние на висока степен на заплаха от тероризъм заради напрежението по границата, а в понеделник разпореди разполагане на беларуско-руска групировка по граница на Беларус с Украйна. 

Същевременно руският президент Владимир Путин заяви днес, че няма планове за удължаване на военната мобилизация в страната, съобщиха световните агенции.

На пресконференция в казахстанската столица Астана Путин каза, че частичната мобилизация, която разпореди миналия месец с цел набиране на 300 000 войници, е към края си и ще приключи до две седмици.  Според руския президент вече са мобилизирани 222 000. Общо 33 000 от тях са вече в армейски части, а 16 000 участват в конфликта в Украйна.

Мобилизацията, обявена от Путин през септември, се оказа много непопулярна в Русия, където почти всички мъже на възраст под 65 години са регистрирани като резервисти, отбелязва Асошиейтед прес.

Всякакъв пряк сблъсък между войски на НАТО и Русия ще доведе до "глобална катастрофа", добави Путин на пресконференцията. Надявам се, че тези, които говорят за такова развитие, "са достатъчно умни да не предприемат подобни стъпки", подчерта руският президент.

Той отговори с "не" на въпроса дали изпитва съжаления за конфликта в Украйна. Според него Русия прави това, което е правилно и няма за цел да унищожи Украйна.